Spelar der någon roll om forskaren är man eller kvinna? Ja, det visar sig att laboratoriemöss blir mer stressade av att hanteras av män än av kvinnor, läs mer här.
Författarna kommer fram till att män har feromoner som skrämmer råttor och möss - tydligen är det samma feromoner hos alla handjur, så för musen eller råttan blir det en signal att det finns en okänd, potentiellt farlig hane i närheten.
Stressnivåerna var jämförbara med dem som uppstår ifall råttan eller musen tvingas simma i tre minuter, eller blir fasthållen i en mycket liten bur i en kvart.
Vad kan detta betyda för oss och för våra hundar?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Visst är det spännande!!
En ekvations svar som förändras i och med att en faktor (eller fler) i ekvationen förändras/får ett annat värde. Faktorer som alla kan vara mer eller mindre okända... Inte minst därför tråkigt att naturvetenskap och humanism inte samarbetar mer, apropå din "Signerat" i SANS. Tyckte om den artikeln.
Tycker följande i Steven Pinkers essä är ett exempel på en sådan ekvation utan ett entydigt svar. "Lingvistiken kan kasta ljus över den kraft i grammatik och diskurs som gör det möjligt för författare att manipulera en läsares föreställningsvärld". Vad säger hjärnbilden när läsaren är ditmanipulerad?? Skulle det i en förlängning kunna brukas som hjärntvätt? av de Onda.
Så intressant! Hoppas fortsättning följer.. Tack för att du delar med dig!
Skicka en kommentar