onsdag 7 januari 2015

Kursrapport!

Ja kära vänner, vad tror ni om en heldag om HtM?
Igår var vi i Hyssna utanför Göteborg tillsammans med 5 andra ekipage och några åhörare. Lärare var  Anja Christiansen och Johanna Allanach från Danmark. Anja står regelbundet högt på prispallen på stora mästerskap, både hon och Johanna visade sig vara kunniga och inspirerande lärare.Vi ägnade oss åt positioner på förmiddagen, och övergångar på eftermiddagen. Tror ni inte att den position som vi alla skulle träna på var ... nr 2. Kul!
Nemi visade plötsligt en för mig oväntat god förståelse för positionen, uppenbarligen har något hänt i det tysta medan vi har mixtrat härhemma.

Mål: hunden ska vara säker och trygg i sina positioner. Det är bättre att satsa på några superpositioner än tio halvdåliga. 3-4 räcker för klass 2, 4-5 i klass tre (de ska då kunna visas framåt, bakåt och åt sidan, i olika tempo, och hunden ska hitta in så självständigt som möjligt).

Ni ska få tre guldkorn (ni har antagligen redan hört dem, men det är inte detsamma som att ha införlivat dem i träningen...) från förmiddagen och tre från eftermiddagen:

Guldkorn fm:
1. Börja träna förflyttningar i SMÅ steg. Pyttesmå. Jag har haft alldeles för bråttom. En centimeter - belöna. En till centimeter (med hunden i exakt rätt position) - belöna.
2. Belöna rörelsen, inte när rörelsen slutat.
3. Överraska hunden. Klipp musiken i 15 - 20 sekunders bitar, spela dem i olika ordning när ni tränar, eller träna programmet till annan musik.

Enligt Johanna ÄR det svårare att träna HtM med liten hund. Hon föreslog att en del positioner med fördel kunde läras in med människan på knä. Ska testa!

Så övergångarna.
De delades in i enkla, avancerade, och övergångar med hjälp av rekvisita. Enkla som att gå mellan förarens knän och komma ut på motsatt sida, eller vanliga snurrar där föraren också snurrar och därmed får hunden på andra sidan.  Avancerat kan t.ex. vara att hunden ligger, och sedan rullar in i position (föraren tar ett steg över hunden när den rullar), eller att den går ut framför föraren och sedan backar in i en ny position.
Rekvisita kan användas på många kreativa sätt, här gäller det att tänka fritt!

Guldkorn em:
1. Ge kommando i tid! Om hunden ska under vänsterbenet för att komma in i "fot" på vänster sida går det inte att sätta fram vänsterbenet och sedan säga "Genom" eller vad man nu har för ord. Hunden måste först få reda på att den snart ska genom, sedan ska benet komma fram. Detta har jag svårt med, men det måste gå att lära sig!
2. Slutet på övergången är början på den nya positionen, övergången måste avslutas med hög precision.
3. Olika övergångar passar till olika sorters musik. Tänk.

Jag valde att träna på inledningen av Nemis program, såhär såg det ut:


Vi ska träna på att hon inte ska släppa sin uppmärksamhet på mig bara för att jag stannar och hälsar på domaren, och sedan inleda med en av hennesfavoritmoment: kö, snurr, position 10.

Sammanfattningsvis väldigt matnyttig och trevlig kurs! Tack Mona som organiserade!


3 kommentarer:

Kakan sa...

Tack för guldkornen! :-)

Arlo sa...

Så kul när en kurs känns rätt på alla sätt!

Anonym sa...

:D