tisdag 24 mars 2015

Denna märkliga lilla hund!

Visste ni att brösten hos en nybliven mamma reagerar på barnets kroppstemperatur (förutsatt att det finns tillräcklig hudkontakt) och reglerar blodfödet så att barnet värms vid behov? De gör det dessutom var för sig - det ena bröstet kan värma en frusen tvilling medan det andra bröstet håller normaltemperatur så att barnet som inte behöver extra värme inte blir överhettat ...

Detta har jag lärt mig, som blivande tvillingfarmor.

Vad det har med hundbloggen att göra?

Jo - igår började jag skriva igen, jag ska uppdatera "Mindfulness i hjärnan" som kom ut 2009. Zelda, som inte legat i mitt knä på flera månader (författandet har pausats till förmån för annat bokrelaterat arbete), kom genast och installerade sig.
:-)
Som ni förstår är det ju inte så att jag inte har suttit framför datorn de här månaderna - jag har mailat och skrivit krönikor och spelat Minecraft, men jag har inte författat. Och Zelda har inte kommit och lagt sig hos mig.

Inte nog med att hon kommer, jag upplever dessutom att hon känner av min sinnesstämning och anpassar sitt sätt att ligga så att jag kommer i det optimala skrivläget, ungefär på samma sätt som mammans hud känner av barnets behov och anpassar sig till det.

För små knähundar kan ligga i ett knä på så många olika sätt: från djupt avslappnade till intresserat deltagande i det människan håller på med. De kommunicerar genom sin andning, sin muskeltonus, sin kroppsställning, minimala rörelser som knappast syns men som känns och till sist genom hur de reagerar när människan stryker dem lite över ryggen eller drar lite förstrött i ett öra ...

Knähunden är ett litet mirakel, och vissa har mer talang än andra ...
5 kommentarer:

Anonym sa...

HSD :)
/ej hundägare, HSP

Maud Ayas och Shantis matte sa...

Min tax ville alltid ligga i knät när jag satt framför datorn, eller nästan så fort jag satt ner.
Med Shanti i knät går det inte att utföra något arbete. Hon vill ha all uppmärksamhet för egen del.
Aya vill sällan sitta i knät, men gärna ligga nära. Så cockern är kanske inte en knähund ändå.

Åsa Nilsonne sa...

Till Maud: det verkar vara individuellt - Nemi är inte heller någon talangfull knähund ...

Arlo sa...

Här liggs det inte i knät överhuvudtaget :-)

Stort grattis till barnbarnen i vardande!

Hur skulle du klara dig utan Zelda?

Jeanett Lemmeke sa...

Hundar kan..
Och de kan mer är vi anar. Det har jag lärt mig genom åren på pensionatet och hunddagis.